Werkzaamheden

Graag willen we u laten zien wat de werkzaamheden op de boomkwekerij zijn en hoe ze worden uitgevoerd.

Planten

Planten worden machinaal gezet met een P9 kluit, dat wil zeggen potmaat 9 cm. Planten worden in een rotor geplaats, waar ze mee naar beneden worden gedraaid, om vervolgens in een voorgetrokken sleuf geplant worden. Daarna worden ze aangeaard en dan kan de groei beginnen!

Beregenen

Indien nodig worden de planten beregend met een haspel installatie. Door grondboringen te doen word het tijdstip en het aantal mm te regenen bepaald, beregen op maat!

Schoffelen

Het eerste jaar van aanplant, bestrijden we het onkruid mechanisch. Het doel hiervan is om de plant het eerste jaar te te ontzien van bestrijdingsmiddelen, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de plant optimaal kan groeien. Het milieu word hierdoor ook ontzien.

Kappenspuit

Vanaf het tweede jaar wordt de onkruidbestrijding gedaan met de kappenspuit. De kappen zijn voorzien van een parallellogram en zijdelinkse sturing, dwz dat de kappen automatisch met de grond meelopen en tussen de planten gestuurd worden, om zoveel mogelijk onkruid te raken en de plant te ontzien.

Gewasbescherming planten

Doordat er diversen ziektes en plagen in de planten voorkomen wordt een veldspuit ingezet. Deze spuit met hoge druk om de planten zo goed mogelijk te raken, en zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dit gebeurt zowel preventief als curatief.

Knippen

Diversen soorten planten worden meerdere malen geknipt. Zowel toppen als vormsnoei. Door te knippen groeit de plant compacter en kunnen vormen gesnoeid worden. Snoeien is groeien!

Bemesting

Afhankelijk van de behoefte van de plant en de voorraad in de grond, worden er mineralen toegevoegd aan de grond met een rijenbemester. De rijenbemster brengt de kunstmest zo dicht mogelijk bij de plant, om zo min mogelijk verlies te hebben. Bemesting vindt plaats voor een optimale ontwikkeling en groei van de plant. Elk jaar worden er grondmonsters geanalyseerd.

Ondersnijden

Deze machine snijdt met een v-vormig mes de wortels door op een diepte van 25 cm. Planten worden een jaar voor het rooien met een ondersnijmes bewerkt, om zo een betere ontwikkeling van de de wortels te krijgen. Door een betere wortelontwikkeling is de plant makelijker te verplanten.

Rondsteken

Planten worden vol automatisch gestoken, op de juiste pot maat. Haagplanten worden een jaar voor rooien ook rond gestoken. De machine wordt zo ingesteld dat de plant midden in de kluit staat, voor zo min mogelijk beschadiging van de plant. Zo kunnen de wortels beter ontwikkelen en is de garantie van verplanten en optimale groei maximaal.

Planten oppotten

Planten worden uit de grond genomen om vervolgens opgepot te worden. De machine is zelf ontwikkeld en gebouwd. Daarna wordt de pot afgevuld met potgrond. De plant wordt teruggeplaatst om vervolgens geladen te worden voor levering, of op het containerveld geplaatst te worden. Planten worden geleverd op deense containers of in kuubse kisten. Naast oppotten is het ook mogelijk om de kluit in te gazen. De klant is koning.

Ingazen

Planten kunnen op bestelling ook ingegaast worden. Planten worden uit de grond genomen en daarna wordt er machinaal een acryl gaas om de wortelkluit gespannen. Wanneer de planten dan op langer transport moeten blijft het zand en de wortels beter in de kluit. Voor het planten kan de gaas verwijderd worden en zo kan de plant weer volop groeien.

Levering planten

Planten worden vanuit het veld op pallets geladen en naar voren getransporteerd, om vervolgens op een deense container geladen te worden. Wanneer planten ingegaast worden dan laden we ze in het veld in kuubse kisten. Daarna worden ze in vrachtwagens geladen om naar onze klanten, door heel Europa getransporteerd te worden.